tiistai 29. heinäkuuta 2014

Metsästyslaki ja kiinnipitoaika

Meillä käydään kuumana. Tätä kurittavaa hellettäkin kenties voisi syyttää, muttei tällä kertaa kuitenkaan. Oikea syy on se, että viimeistä kiinnipitokuukautta eletään metsästyskoirien kanssa. Eli laissa säädetty koirien kiinnipitoaika on päättymässä tältä vuodelta.

”Maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.” (Metsästyslaki 51 §)

Riistaviettisen koiran kohdalla tuo "välittömästi kytkettävissä" ei ole koskaan sataprosenttisen varmaa, joten meillä ainakin Katla on tuon ajan ollut tuomittu liikkumaan hihnan jatkona.

Keskimäärin aika sujuu melko helposti, kun säännöllisesti tarjoaa koiralle muuta mietittävää esimerkiksi mejäilyn merkeissä, mutta ainakin tänä kesänä nämä viimeiset viikot ovat alkaneet käydä niin ihmisten kuin koirienkin hermoille. Ihan kuin ne jotenkin tietäisivät, että kohta SE AIKA alkaa.

Tänään olin aamukahvilla terassilla ja koirat makoilivat hihnoihin kytkettyinä jaloissani. Yhtäkkiä rauhallinen hetki oli mennyttä, kun pihan yli kipitti hiiri tai muu jyrsijä. Hetkessä ajohaukku raikui. Katla tietysti reagoi voimakkaammin ja Pihka lähinnä komppasi.

Tällaisen ajometsästyksestä pidetyn tauon jälkeen koirien vietit tuntuvat räjähtävän hetkessä esiin, kun normaalisti tuollaiseen jyrsijäjahtiin harvoin alennuttaisiin. Koirat oli pakko laittaa rauhoittumaan sisälle, kun haukku ei tauonnut millään. Sieltä ne tuijottivat tiiviisti ikkunasta pihalle, josko tuo valtava riistaeläin palaisi apajille. Tuskin, hiiri varmasti pakeni vähintään naapurin pihalle tai ehkä jopa kylän rajan yli. Sen verran äänekkään häädön se sai.
©RH Tätä odotellessa, tuumii Katla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti