lauantai 26. syyskuuta 2015

Vaikkukorva cup 2015

Reissu Pohjois-Savon metsästysmaille, Vainukorven kennelin väkeä tervehtimään, toteutui kolmannen kerran (vuosi 2013, vuosi 2014), vaikka Katlan juoksu-ajan alkua ja tassujen kuntoa tarkkailtiin tiiviisti ja laskettiin päiviä loman alkuun.
©RH Coitos (Katla takana)
Tällä kertaa Pihka jäi viettämään lomaa miehen vanhemmille ja vain Katla otettiin mukaan. Juoksu ei alkanut, vaikka siitä oli merkkejä koiran käytöksessä. Tassujen iho näytti melko pehmoiselta ja päätimme, ettei koiraa käytetä maastossa vasta kuin keskiviikkona ja silloinkin vain yhden erän verran.
©RH Sarvimäki
Saavuimme maanantai-illalla puoli kuuden aikaan Kotikylään. Iltaa vietettiin syömällä tuomaamme savustettua siikaa, saunomalla ja seuraamalla Katlan ja Coitos-veljensä leikkiä.


Ensimmäistä metsästyspäivää keli ei suosinut. Vettä satoi koko edellisen yön ja sade jatkui koko seuraavan päivän vain satunnaisesti tauoten. Otimme maastoon mukaan ainoastaan Katlan emän, Unkan (Åstdalen's Unique), koska siinä kelissä tarvittiin koiralta kokemusta. Tällä kertaa kokemuskaan ei riittänyt. Ensimmäinen erä jäi tyhjäksi ja toisessa erässä koira herätteli, muttei saanut ylösottoa.
©RH Sateinen päivä
©RH Unkka ensimmäisen erän jälkeen
Makkaranuotiokin uhkasi sammua ja lopulta sateen muuntuessa rankkasateeksi siirryimme sisätiloihin evästelemään ja juomaan pannukahvia.
©RH Pannukahvi
Paluumatkalla maastosta poikkesimme ihastelemaan Korkeakosken kuohuja. Paikka oli hiljainen ja pelottavan jyrkkä (36 metriä korkea vesiputous) koski todella kaunis. Koski on Suomen korkeimpia savolaisen liioittelunkin jälkeen, pitkään ilmeisesti putosta väitettiin 10 metriä korkeammaksi.


Keskiviikkona maastoon lähdettiin varhain. Herätys oli klo 4 ja Katla oli irti maastossa heti kuuden jälkeen. Herättelyä kuultiin, mutta lopulta koira luovutti jälkien selvittelyn ja ohjattiin sen hakua eri suuntaan. Reilun kahden sadan metrin etäisyydeltä sai sitten jäniksen liikkeelle ja saatiin kuunnella hetki raikuvaa ajoa. Hukaksihan se sitten jämähti, vaikka koira haukahdellen palaili kohti ajon lähtöpaikkaa.
Katlan tassut kestivät lyhyen ajon erittäin hyvin. Coitos sai seuraavaksi maastovuoron ja haeskeli laajalta alueelta jäniksiä. Joitain herättelyhaukahduksia kuultiin, mutta ajoon asti ei päästy.

©RH Coitoksen ajoa
Torstain keli vaikutti metsästyksellisesti parhaalta, vaikka arvioitiin edellisten päivien kokemusten jälkeen, että ylösotot olisivat tiukassa ja vaikka ajo käynnistyisikin, niin todennäköisesti sen kulku takkuisi. Mukaan otettavien koirien määrä nousi taas yhdellä. Ensimmäinen erä otetiin kahdella koiralla jakautumalla kahteen porukkaan: miehet ja Katla sekä naiset ja Coitos. Hieman kilpailun tuntua oli ilmassa ja päätimme kisata päivän mittaan leikkimielisesti "Vaikkukorva cup" mestaruudesta.

Meillä naisilla ja Coitoksella päivä alkoi vahvasti. Ensin Coitos löysi tuntemattoman passimiehen (linnustajan), jonka säikäytti hurjalla komennushaukulla. Sitten löysimme suppilovahveroita, joita kerättiin kunnon pannullinen talteen. Coitoksen ollessa vielä hakulenkillä siirryimme pikkuhiljaa eteenpäin maastossa ja huudettiin koiraa seuraamaan. Siitä sitten pelästetytettiin jänis (nähtiin se lähdössä) liikkeelle, jota Coitos ehti ajaa tuskin kolmea minuuttia ennen tiehukkaa. Hukka ei koiran toimilla selvinnyt ja mentiin ohjaamaan hakua tien toiselle puolelle. Sieltä koira sai kunnon perslähdön ja ajo käynnistyi kunnolla.

Komean ajon Coitos meille tarjosi ja jänis erehtyi lopulta Maaritin passiin, josta se saatiin kaadoksi. Tässä vaiheessa oltiin jo varmoja naisten tiimin voitosta, koska Katlan erä oli jäänyt tyhjäksi ja koira oli hakenutkin tosi huonosti.
©RH Maarit, Coitos ja jänis
Evästelyn jälkeen otimme Unkan maastoon ja se haki hienosti, mutta ajoa ei saatu. Jotain eläintä jäljitti pitkään ja antoi sille ääntäkin, mutta lopulta koira palasi lenkiltä takaisin. Otimme koiran kiinni ja päätimme vaihtaa maastoa.

Koska Katlan tassut näyttivät olevan kunnossa, sille ja miehille uskallettiin antaa vielä toinen mahdollisuus. Me naiset otimme Unkan maastoon. Ei tainnut olla Unkan päivä ja sen haku jämähti äreäksi herättelyksi pienelle alueelle. Sieltä se lopulta kytkettiin.
Katla haeskeli tiukan keskittyneesti ja meidän yllätykseksi sai jäniksen ajoon asti. Pari hukkaakin se ajon aikana selvitti. Toinen niistä oli tiellä, jossa jänis juoksi lähes 600 metriä ennen kuin palasi metsään. Lopulta jänis erehtyi menemään miehen eteen passiin ja saatiin myös Katlan ajosta saalista.
©KN Tapio, Katla ja jänis
Tiukaksi meni "Vaikkukorva" cupin voittajan selvittäminen, koska koirien suoritukset vaikuttivat melkein identtisiltä. Lopulta miehet ja Katla valittiin voittajiksi, koska ajo tapahtui iltapäivällä ja koira selvitti ajon aikana vaikean tiehukan. Lisäksi Katlan jänis oli kooltaan isompi kuin Coitoksen ajama jänis. Mahtava lopetuspäivä metsästyslomalle jokatapauksessa saatiin.
©RH Myrkylliset, mutta kauniit sienet
Nyt viidestä päivästä väsyneenä kirjoittelen jahtipäivien tapahtumia muistiin. Riemukkaan hauskoja ja jahdillisestikin jännittäviä päiviä Vainukorven kennelin metsästysmailla taas koettiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti