keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Joulurauha metsän eläimille

Ennen metsän eläinten joulurauhan aloittamista mies vietti pitkän päivän metsässä koirien kanssa. Katlan maastoina olivat Musta-alhon Monttu ja Palometsä. Pihka pääsi iltapäivällä Koskenalhoon, jossa todistettavasti asustaa myös metsäjänis. Pihka herätteli ja mies löysi pipanoita. Valitettavasti ylösottoa Pihka ei saanut. Tätä jänistä mennään varmasti joulun jälkeen kokeilemaan uudelleen.
Katla herätteli montussa ja pitkän haun jälkeen sai ylös montun länsilaidalta jonkun eläimen. Koska ajo vei etäämmälle ja koira jätti sen nopeasti, oletettiin se peura-ajoksi. Monttupupu on aina ollut Katlalle jotenkin tosi hankala ylösotettava ja myös ajettava.

©RH Koirat ihailevat joulukinkkua 2014
Toiseksi maastoksi mies valitsi Palometsän. Siellä Katla ei ehtinyt olla irti kuin muutaman minuutin, kun ajo lähti kiivaana piipparille vievän metsäuran varrelta. "Piippari" eli jonkin sorttinen tutkimuslaite ei enää sijaitse paikalla, mutta nimi taisi jäädä pysyväksi. Aluksi ajo karkkosi ison tien toiselle puolelle metsästysyhdistyksen rajojen ulkopuolelle. Jollei mies olisi nähnyt ajoeläintä, ajoa olisi pidetty muun kuin jäniksen ajona. Riistahavainnon jälkeen valkoinen metsäjänis olisi saattanut palata omalle puolelle, mutta mies kytki koiran tiehukan kestäessä turhan pitkään.

***

Vaikka riistalle ei ole Suomessa lakisääteistä joulurauhaa, niin jahdista pidättäytymisen pitkää perinnettä kunnioitetaan erittäin hyvin. Yleisesti vähintään jouluaatto ja joulupäivä ovat metsän eläimien joulurauhan aikaa. Jotkut metsästysyhdistykset suosittelevat myös tapaninpäivän rauhoittamista. Eläimille joulurauha ei varsinaisesti merkitse mitään, mutta itse pidän sitä hienona perinteenä ihmisen näkökulmasta. Jouluna on hyvä hiljentyä ja kunnioittaa metsää ja sen eläimiä rauhoittamalla ne jahdilta.

Rauhallista joulun aikaa Jänisjemman lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti