maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kyyn purema

©RH Kyyn puremasta toipuva Pihka-koira
Kylläpäs meillä on nyt epäonnea. Pihka oli lauantai-illan hoidossa miehen vanhemmilla, kun isäntäväki juhlisti sukulaisen häitä. Onnettomuudeksi iltalenkillä nopea, pieni kyy päätti puolustautua karvakuonomme haistelua ja puri Pihkaa vasempaan etutassuun. Koira oli lyhyessä hihnassa eikä tilannetta olisi mitenkään pystynyt estämään.

Miehen vanhemmat osasivat toimia todella hyvin ja saivat vietyä koiran päivystykseen nopeasti. Valitettavasti meidän paikkakunnalla ei ole päivystystä, vaan koira piti viedä naapurikuntaan asti. No, mitä voi odottaa eläinten ensiavun suhteen, jos synnyttäjätkin joutuvat kuntarajan ylittämään? Päivystyksessä koira sai kyyseerumia ja nestehoitoa. Lisäksi annettiin kipulääkettä ja aloitettiin antibioottikuuri. Pihka jäi hoidettavaksi yön yli päivystykseen, josta saimme hakea Pihkan kotiin seuraavana päivänä. Eilisen Pihka lähinnä nukkui ja kävi lyhyesti tarpeillaan omalla pihalla, mutta tänään koira on ollut jo selvästi pirteämpi. Kuono ja kaula olivat eilen vielä todella turvoksissa, mutta kuten kuvasta näkyy kuono on jo normaali (ja kaulakin huomattavasti vähemmän turvoksissa). Lääkäri epäilikin, että kyy oli saattanut purra myös kuonoon, vaikka pistoskohta näkyy vain kainalossa. Ilmeisesti kyyn puremat ovat todella yleisiä tähän aikaan vuodesta. Valitettavasti ne ovat koiralle vaarallisempia kuin esimerkiksi ihmisille tai kissoille.

Tänään käytiin paikallisella eläinlääkärillä vielä nestehoidossa, joka on tärkeintä kyyn pureman jälkeen. Nestehoidon jälkeen koiralta poistettiin päivystyksessä laitettu kanyyli (tassussa on siinä kohtaa side). Lääkäri totesi, että Pihka voi jo hyvin, mutta kehoitti tarkkailemaan vielä koiran kuntoa ja tulemaan kontrolliin noin 2-3 viikon kuluttua. Silloin tarkistetaan veriarvoista munuaisten ja maksan kunto. Antibioottikuuri kestää vielä neljä päivää ja voimakasta rasitusta vältetään pari viikkoa. Kyyn pureman hoito on melko kallista lystiä. Tärkeintä on kuitenkin, että Pihka tulee kuntoon.

2 kommenttia:

  1. Voi hitsi, että olikin huonoa tuuria :( Paranemisia kuitenkin pikku potilaalle!
    - Mervi & Sanni -

    VastaaPoista
  2. Kiitos toivotuksesta! Mejä-harrastus on kyllä jäänyt väliin tänä kesänä melko huolella... mutta kunhan Pihka tervehtyy, niin aloitetaan taas :)

    VastaaPoista