sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Jänis on valkoinen...

...ja maa paljaana lumesta. Meillä oli tänään hieno jahtipäivä ja saimme syksyn toisen jäniksen Pihkan ajosta. Pihka työskenteli tänään todella hyvin. Tunnin haun (johon sisältyi yöjäljen selvittely) jälkeen ajo käynnistyi noin 150 metrin etäisyydellä meistä. Siirryimme passiin jäniksen yömakauksen tuntumaan. Pieni harmittava takaisku tuli, kun miehen puhelin soi ja samanaikaisesti hän sai näköhavainnon ajettavasta. Valkoinen jänis tietysti pakeni samantein, kun kuuli soittoäänen.



Onneksi kerrankin minulla "leikkasi", päätin siirtyä passin lähistöltä läheisen metsätien varteen hämäykseksi, koska epäilin, että jänis saattaisi meidät havaittuaan päättää poistua ylittämällä tien. Kovan köhinän, yskähtelyn ja pienen laulelun kera tömistelin menemään pois miehen luota. Jäin seisoskelemaan tielle ja kuuntelin, kun Pihkan ajohaukku lähestyi ja lähestyi. Kunnes näin koiran noin 50 metriä tiestä. Teki siinä pari kaarrosta (ei huomannut minua) ja lähti takaisin päin. Ajohaukku taukosi selvittelyn ajaksi, mutta pian alkoi raivoikas haukku edeten poispäin minusta. Jes, olin onnistunut!

Päätin soittaa Vainukorven kennelin Maaritille, josko saisin lisää kuulumisia eilisestä BASA-kisasta. Vuoden 2012 mestariksi (M-12) ajoi bretagnenbassetti Wappu tuloksella VOI1 (76,64 p). Lisäksi koira tuli käyttövalioksi kokeessa. Hienoa ja erittäin ansaittua Wapulle. Kesken puhelun kuului haulikonlaukaus ja totesin Maaritille, että me taidettiin just saada jänis :)

Näinhän siinä kävi, että noin tunnin haun ja toisen tunnin ajon jälkeen Pihkalle ammuttiin jänis. Hämäykseni oli siis onnistunut yli odotusten ja mies sai toisen mahdollisuuden ampua jänis. Pihka ajoi hienosti kaadolle asti, jota olisi mielellään hieman turjuttanut. Mies kuitenkin esti koiraa, koska viimeksi Pihka oli melkein jo kuvitellut omistavansa kaadon.

Tutkapannan karttasovellus on valitettavasti tällä hetkellä pois käytöstä enkä saa ladattua kartta-aineistoja tältä päivältä. Lisään kartan ajoreitteineen myöhemmin tänne.

Edit. 26.11.  Alla siis kartta reitteineen:

Jälkeenpäin näyttää uskomattoman pieneltä tuo "ajoalue", mutta selityksenä vielä se, että jänis tosiaan hohti kirkkaan valkoisena maastossa ja ei kauhean mielellään tykännyt liikkua koiran edellä. Teki siis pienellä aluella sellaiset sutturat ja kiemurat, että Pihkan ajo oli luonteeltaan tahmeaa. Koska Pihka on vahva jälkityössä, sen ajotapaan kuuluu edetä hyvinkin jälkiuskollisesti – myös jänistä ajaessa.

Jänis siis saa vapauden tehdä kaikki tietämänsä metkut ja eksytyskeinot, koska koira jää herkästi jälkeen ajettavasta ihan luonnostaan ja tämän lisäksi Pihkan etenemistapa vaikuttaa hidastavasti ajon kulkuun. Eilinen ajo oli loistava esimerkki siitä, miten jänis voi todella pienellä alueella hämätä koiraa kulkemaan pitkiäkin kiemuroita hitaasti perässään. Ja hukan tullen jäädä lähellä oleviin puskiin kuulostelemaan, josko koiran kyky ratkaista tehtyä pulmaa ei riittäisi. Opittiin muuten Pihkan ajohaukusta eilen lisää. Koiran haukku on "laiskempaa" (10-40 haukkua minuutissa) silloin, kun koira joutuu keskittymään tarkemmin jäniksen metkuihin. Eli tiheämpi haukku (40-80 haukkua minuutissa) Pihkalla tarkoittaa, että ajo etenee nopeammin eikä jänis ole tehnyt juurikaan paluuperiä ja vastaavia kepposia. Eli harvakseltaan haukkuminen ei välttämättä tarkoita hukkaa/vaikeuksia, vaan enemmänkin keskittymistä haistelutyöhön. Oikeastaan hukalla Pihka lopettaa haukkumisen kokonaan (satunnaisia ulvahteluja lukuunottamatta).

2 kommenttia:

  1. Hienoa!! Pihka on selvästi syttynyt hommaan!

    VastaaPoista
  2. No, yksi hieno päivä ei vielä tee mestariksi ketään, mutta me ei onneksi tavoitellakaan mitään sellaista ajoharrastuksesta :)

    VastaaPoista