maanantai 29. syyskuuta 2014

Vainukorven kennelin metsästysmailla

Näin siinä kävi, että lähdimme hakemaan uusia metsästyskokemuksia ja tervehtimään Pohjois-Savon "retalekennelin" porukkaa jo toistamiseen. Tällä kertaa reissun pituutta pidennettiin yhdellä päivällä. Käytimme lomastamme kolme päivää metsästykseen ja kaksi matkustukseen.
©RH Bretagnenbassetit
Otimme molemmat koirat mukaan matkaan ja pakkasimme auton ääriään myöten tursuavaksi. Sitten vain koko komeus tien päälle.

Saavuimme Kotikylään vielä valoisaan aikaan, tosin keli oli matkan aikana muuttunut hyvin talviseksi, kun lumikinoksia alkoi kertyä tien varsille, mitä kauemmas rannikolta päästiin. Toimme ensilumen kesärenkaittemme alla. Illalla harrastimme mahdollisimman savuista toimintaa. Ensin söimme savusiikaa (toimme tullessamme), savuperunoita ja savukananmunaa (nämä kaksi olivat itselleni täysin uusia tuttavuuksia). Ruokailun jälkeen savustimme perusteellisesti matkan loskat pois savusaunassa. Eipä yhteinen aika olisi paremmin voinut alkaa.
©RH Maarit ja Katla lumisessa metsässä
Ensimmäinen metsästysaamu valkeni kirpakkana ja valkeana. Tosin lämpötila oli jo nousemaan päin, koska päätimme siirtää metsään lähtöä korppulumen pelossa myöhäisemmäksi. Jakaannuimme tutusti kahteen eri porukkaan, miehet ja Coitos sekä naiset ja Katla. Ensilumi ei helpottanut koirien työtä, vaikka Katla ainakin nautti lumesta kuin varsa kevätlaitumelle pääsystä. Ensimmäinen päivä jäi molemmilta koirilta ajottomaksi. Makkaranuotion jälkeen jatkoimme muuten samoilla porukoilla, mutta Katla käytiin vaihtamassa Pihkaan. Meidän vanhempikaan koira ei valitettavasti maastosta yhtään jänistä liikkeelle saanut.
©RH Coitos, Unkka ja Valle
Toisena päivänä mentiin Sarvimäkeen kolmen koiran kanssa. Katla tuli minun ja Maaritin mukaan ja miehet ottivat Katlan emän Unkan ja isän Vallen maastoon. Tänään keli oli lämpimämpi ja päivän mittaan valkoinen maa muuttui lähes paljaaksi lumesta. Katla löysi jäniksen yöjäljet ja antoi niille kiihkeästi herättelyhaukkua. Jänikset olivat kuitenkin viisaasti poteroissaan, eivätkä luovuttaneet asemapaikkojaan. Katla sai pauhata ihan yksikseen.

Unkka ja Valle saivat liikkeelle (Unkka sai ja Valle meni ryöstämään ajon) muailman pienimmän jäniksen poikasen, joka jäi ajossakin hyvin pienelle alueelle. Miehet näkivät minikokoisen jäniksen ajossa peräti neljä kertaa, koska se kulki ajossa jokaisella kierroksella samasta kohtaa. Lopulta peli vihellettiin poikki ja miehet ottivat koirat kiinni ja veivät etsimään isompikokoisia jäniksiä. Unkka sai vielä hienon ajon toisesta erästä makkaranpaiston aikana.
©RH Maarit pitelee kaksosia lenkillä
Perjantaina, kolmantena metsäpäivänä oli vuorossa jälleen nuorimmaiset koirat Katla ja Coitos. Tällä kertaa Coitos tuli naisten porukkaan ja Katla meni miesten mukana. Coitos herätteli useaan otteeseen, muttei valitettavasti saanut ajoa liikkeelle. Katlan ryhmällä oli parempi onni. Katla herätti jälleen runsaasti (ja pitkään) yöjäljen löydyttyä. Ajo käynnistyi kunnolla vasta yli tunnin herättelyjen jälkeen. Ensimmäisen kierrroksen Katla selvitti kunnialla, mutta ajon tullessa takaisin makauksen tuntumaan, koiralle tuli paha hukka, jota yritti selvittää. Yritys ei tuottanut tulosta ja lopulta miehet palauttivat koiran hukalle, jolta se oli lähtenyt selvittelyn jälkeen pois. Nyt haju löytyi uudelleen, mutta jänikselle oli tullut niin pitkä etumatka, että ajo eteni todella takkuisesti päättyen lopulta hukkaan. Miehet kytkivät koiran ja ensimmäinen erä päättyi. Toinen erä jäi tyhjäksi, vaikka jäniksen hajua sielläkin oli Katlan herättelystä päätellen.
Jänikset olivat todella tiukassa ensilumen satamisen jäljiltä. Nuorille koirille oli todella haastavaa saada ylös jäniksiä, vaikka niiden yöjälkiä löydettiinkin. Hyvää harjoitusta hakuun Katla ainakin sai kolmen päivän aikana, jotka suureksi osaksi vietettiin metsässä.

Meillä ihmisillä oli todella mukavaa yhdessä. Tiiviin metsästysloman jälkeen olo oli hivenen pöllämystynyt palatessa takaisin kotiin arjen ja työasioiden pariin. Ajatuksissa siintää jo seuraava harrastustapaaminen ja ehkä vuoden päästä toistuva metsästysloma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti