maanantai 1. joulukuuta 2014

Basset SM-ajokoe

Osallistuimme viikonloppuna Juupajoella pidettyyn, Suomen Bassetkerho ry:n vuoden yhteen tärkeimpään tapahtumaan, bassetrotujen SM-ajokokeeseen (myös BASA-kilpailuna tunnettu). Katla oli kokeen nuorimpia koiria ja tiesimme jo kokeeseen mennessämme, että olemme todennäköisesti voittajia korkeintaan listan toisesta päästä katsottuna.
©RH Mestari 2014, Åstdalen's Unique
Eli kokemuksia lähdettiin arvokilpailuun metsästämään ja tapaamaan toisia käyttöhenkisiä bassetharrastajia. Vaikka bassetrodut moninaisella kirjollaan yllättävät, on kokeisiin osallistuva aktiivijoukko melko pienilukuinen. Tämän ansiosta myös Katla, jolla ei vielä VOI0 parempaa tulosta DRAJ-kokeesta saatu, saattoi päästä osallistumaan vuoden huipputapahtumaan.

Saavuimme koepaikalle jo lauantai-illalla. Kokeen keskuspaikkana toimi Hyytiälän metsäasema, joka on Helsingin yliopiston Maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan yksikkö, joka mahdollistaa tutkimustyön kenttäolosuhteissa. Paikka oli positiivinen yllätys ja meillä kokeeseen osallistuvilla oli ruhtinaallisen paljon tilaan käytössämme.
©RH Hyytiälän metsäasema
Koe aloitettiin jo lauantaina klo 18 jälkeen puhemuotoisilla muodollisuuksilla järjestävien tahojen (Suomen Bassetkerho ja Pirkka-Hämeen Dreeverikerho) sekä kennelpiirin puolesta. Tätä seurasi ylituomari Eeva Hyytiäisen puhuttelu, maastoarvonnat ja koirien sirutarkastukset. Mikrosirut ja tunnistusmerkinnät tarkastettiin asteriskilla merkittyjen maastojen koirilta. Maastot tuomareineen jakautuivat seuraavasti:

  • Pärnävuori: grand basset griffon vendéen Mon Dieu Comete (M-13), narttu "Pille"
  • Eräpyhä: bretagnenbassetti Vilkunan Anastasia, narttu "Heta"
  • *Elamo: bretagnenbassetti Wappu, narttu "Wappu"
  • Laippa: bretagnenbassetti Åstdalen's Unique, narttu "Unkka"
  • Hirsilä: bretagnenbassetti Meccala Niiskuneiti, narttu "Nuusku"
  • *Riihiniitty: bretagnenbassetti Vainukorven Catla, narttu "Katla"
  • Viteli: bretagnenbassetti Invincible Du Rallye Terre Courage, uros "Rafa"
Virallisen ohjelman loputtua siirryimme illalliselle ja sen jälkeen viettämään leppoisaa saunailtaa samalla jännityksen tiivistyessä seuraavaa päivää odotellessa.

Päivä alkoi aivan liian varhain herätyksellä aamuviideltä, jolloin ulkoilutin Katlan ja pukeuduin ripeästi aamupalalle. Lämpötila oli hieman pakkasen puolella, mutta maa paljas lumesta. Muuten keli oli tuuleton ja suosi haukun kuuluvuutta. Mies oli ilmoitettu koiranohjaajaksi ja itse olin varalla kokeen yhdeksi tuomariksi. Tällä kertaa en päässyt tuomarin rooliin ja sain lopulta kulkea ylituomarin matkassa eri koemaastoissa. Oli antoisaa nähdä päivän kulku puoliksi ylituomarin saappaisiin asettuen.
©RH Huurteinen heinikko
Katla oli saanut arvonnassa erittäin hyvän maaston. Lisäksi se yllätti meidät sopivan laajalla kylmähaulla ja nopeilla ylösotoillaan. Keli oli vaikea hyvällekin ylösottajalle, joten voidaan olla ylpeitä Katlan tämän kyvyn kehitystasosta. Valitettavasti ajot jäivät ajallisesti tyngiksi siten, etteivät ajominuutit riittäneet kerryttämään ajopisteitä.
Alla Katlan koepöytäkirjasta kopioidut tiedot:

Ominaisuuspisteet:
Haku 4,5/5
Ylösotto 5/5
Ajovarmuus 1,5/5
Haukku (kuuluvuus, sointi) 3,5/5
Haukun luonne ja vaihtelevuus 3/5
Tottelevaisuus/yhteistyö 4/5
Kokonaisvaikutelma 3/5
Ominaisuuspisteet yhteensä: 24,50 pistettä

Ajopisteet:
Ajoaika yhteensä 44 min, joka ei oikeuta ajopisteisiin

TULOS 24,50 pistettä -> VOI0

Koeselostus:
Haku sopivan laajaa. Ylösotot: I herättelemättä, II neljällä haukahduksella. I ajo sujuva, lyhyt. II ajo erittäin katkonainen. Haukku kuuluva, yksiääninen, keskikorkea, ei-kertova. Tottelevainen koira. MI3/2. Jänis nähty kerran.
©RH Koepäivän uuvuttama Katla
Tällä pistemäärällä Katla sai SM-kokeesta viidennen sijan. Yllätykseksemme se palkittiin kokeen parhaana nuorena koirana ja saimme ison kiertopalkintopokaalin mukaamme.
©RH Paras nuori koira -kiertopalkinto 2009-2014
Kokeen tämän vuoden voittajaksi palkittiin Katlan emä Åstdalen's Unique jo toisen kerran (myös Mestari 2011). Alla pistetaulukko:
©RH Pistetaulukko
Lähdimme ajamaan pitkän koepäivän jälkeen noin puoli seitsemältä kotia kohti. Mukaan tarttui paljon uusia kokemuksia, tarinoita ja tuttavuuksia. Jotenkin koin saavani ripauksen jopa Mestari 2014 -koiran omistajien onnen hehkusta. Vieläkin hymyilyttää Unkan menestys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti